top of page

ATT KÖPA PÅ AUKTION

REALTIDSAUKTIONER
En modern och interaktiv auktionsform!

Formstad Auktioner använder sig av realtidsauktioner som är den mest moderna och interaktiva auktionsformen som finns tillgänglig idag.

Budgivningen avgörs direkt framför dina ögon på skärmen där du bara är ett klick från att själv vara delaktig i händelseförloppet. Via våra webbplats kan du även se hela vårt utbud via flera högupplösta bilder och självklart är du mer än välkommen att besöka oss på plats i våra lokaler.

En realtidsauktion fungerar på samma sätt som en klassisk klubbauktion med den skillnaden att allt sker online. Du är med direkt i budgivningen via dator, mobil eller surfplatta och via en knapp lägger du bud direkt mot andra intressenter. Detta är en mycket uppskattad form av våra kunder då det hela tiden händer något på skärmen och känslan av delaktighet och kontroll är högre än vanliga nätauktioner. 

Om du inte vill eller har möjlighet att sitta med under realtidsauktionen går det lika bra att lämna ett bud innan auktionen börjar, ett så kallat förhandsbud. Om budet är högre än nuvarande budnivå så bjuder systemet automatiskt åt dig upp till din önskade nivå när auktionen börjar - smidigt och lätt!

 

Vi har alltid publika visningar i samband med våra auktioner. Öppet under auktionshelgen i våra lokaler på Gårdsfogdevägen 16 i Bromma.

realtidsauktioner_formstad.png

JAG VILL VARA MED!
Hur går jag tillväga?

1. REGISTRERING

För att bjuda behöver du ett kundnummer. Du registrerar dig snabbt och enkelt genom att klicka här eller på knappen nedan.

2. LÄGG BUD

Direkt efter registrering kan du lägga ett bud. Lägg antingen ett maxbud och låt systemet bjuda åt dig eller delta i realtidsauktionen på söndagen

- du väljer!

3. HÄMTA DITT KÖP

Du är välkommen att hämta varan i våra lokaler under utlämningsdagarna. Bor du en bit bort kan vi skicka föremålet - hör i sådant fall av dig.

Auktionsportalen öppnar en halvtimme innan auktionen börjar så att du kan bekanta dig med den virtuella auktionshallen. Du loggar in längst upp på vår webbplats genom att klicka på ”AUKTIONER” och sedan ”Delta i dagens realtidsauktion” som du återfinner under den röda ”LIVE”-skylten. Observera att du bara kan logga in en halvtimme innan auktionen börjar, annars så syns ej inloggningen.

REALTIDSAUKTIONER
Så går det till

När auktionen är igång så hanteras 5 objekt åt gången. Vid varje objekt finns knappen ”Lägg bud” som du bara kan trycka på om du inte redan är högst budgivare. Du kan alltså inte bjuda emot dig själv. OBS! Budet läggs direkt, så var noga med att klicka rätt!

 

Budgivningen pågår i 40 sekunder, men om ett bud inkommer mot slutet så förlängs budgivningen med 20 sekunder så att alla parter hinner agera. Systemet visar löpande vad nästa budnivå är. Budet är bindande och du får direkt veta om ditt bud är mottaget.
 

Vid två lika bud äger det bud som registrerats först företräde. Kontrollera alltid att det vinnande budet är lagt av just dig.
Så länge som du är ledande kan du inte lägga nya bud.

budgivning.jpg

Såhär kan det se ut vid budgivningen.

Glöm inte att om du inte har någon möjlighet att delta i realtidsauktionen kan du alltid lämna ett förhandsbud innan auktionsstart. Du lägger antingen lägsta möjliga budnivå eller ett maxbud. Vid maxbud bjuder systemet automatiskt åt dig upp till ditt angivna belopp på samma sätt om du satt med under auktionen, så förmånligt för dig som möjligt.

Realtidsauktioner

ATT TÄNKA PÅ INNAN BUD

Tänk på att alla våra varor är begagnade i någon mening. Det är av yttersta vikt att undersöka objektet noggrant innan du lägger ett bud då buden är bindande. Allra bäst är det att ta sig till våra lokaler för att titta efter själv.

Till hjälp finns även våra auktionskataloger där vi omsorgsfullt avbildar varje objekt från nästan alla tänkbara vinklar samt bifogar en konditionsrapport för varje föremål. Om du fortfarande är osäker så är du mer än välkommen att kontakta oss så hjälper vi gärna till. Vi vill göra allt vi kan för att du ska vara nöjd med ditt framtida köp hos oss!

UTROPSPRIS? BEVAKNING? DDS?

Det finns en uppsjö av ord som mer eller mindre är specifikt för auktionsbranschen. Tre av de viktigaste är:

AVGIFTER & BETALNING

Vi tar en provision på 22.5% + 80 kronor på det klubbade priset. Exempel: ett föremål säljs för 1.000 kronor. Den totala kostnaden blir då 1.305 kronor. Den totala kostnaden visas också innan du lägger ett bud.

Betalningen och avhämtning sker inom 3 dagar efter auktion. Om ni får förhinder är det mycket viktigt att ni hör av er till oss. Betalning kan ske på plats vid avhämtning med kontanter eller kort samt kortbetalningar direkt via vår webbplats, via banköverföring, giro samt Swish.

Vid utebliven kontakt, betalning eller avhämtning tar vi ut en lageravgift om 250 kronor per m2 och vecka.

HÄMTNING & TRANSPORT

Avhämtning sker inom 3 dagar efter auktionsavslut från vårt showroom och lager på Gårdsfogdevägen 16 i Bromma.

Utropspris är enbart ett riktmärke för värdet på objektet och sätts vanligtvis baserat på tidigare försäljningar av liknande objekt. Det slutgiltliga priset kan bli högre och lägre beroende på budgivningen.

Bevakningspris eller reservationspris är det belopp som budgivningen måste komma upp i för att föremålet ska säljas. Det markeras tydligt med röda siffror i systemet. Om ditt bud understiger detta pris blir du direkt meddelad.

Följerätt gäller vissa konstverk och är en avgift som går till konstnären och deras arvingar för vidareförsäljning av verk. Det står utskrivet vilka föremål som faller under detta.

 

Vi går igenom fler begrepp i vår FAQ.

Om du inte har möjlighet att själv hämta ett föremål:

 • För mindre föremål:
  Vi skickar mindre föremål med DHL, UPS & Fedex.
  Pris enligt respektive prislista + hanteringsavgift från 100 kr.

 • För transporter söderut:
  Röde Orm Antik Service (telefon 070-825 38 70).
  Stockholm-Göteborg-Köpenhamn men även Helsingfors. 

 • För transporter norrut: Tierpsbilen (tel 0293-666 77).
  Stockholm-Uppsala-Tierp-Gävle-Dalarna

Vi utför tyvärr inga egna transporter.

bottom of page